Dirigent


Dirigent Joost van Velzen

Joost van Velzen is klassiek zanger (tenor) en koordirigent. Naast zijn klassieke zangopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag raakte Joost al snel verknocht aan de oude muziek en het liedrepertoire. Met de vertolking van enkele rollen bij de Dutch National Opera Academy maakte hij bovendien kennis met het muziektheater. De combinatie van oude muziek en het theater, in het bijzonder van componisten als Purcell, Monteverdi en Händel werd een eerste specialisatie.

Na een aantal jaren te hebben gewerkt als solist, zangdocent en ensemblecoach, werd Joost steeds vaker gevraagd als repetitor en als koordirigent. Om zich meer te bekwamen in het vak heeft hij een eenjarige opleiding koordirectie voor professionele musici gevolgd aan het conservatorium in Utrecht. Inmiddels is Joost dirigent bij Nieuw Vocaal Amsterdam, en dirigeert hij een aantal koren, waaronder barok-groep Het Alphens Barok Consort, vrouwenkoor Ludi Cantare en projectkoor Qui Vive. Daarnaast is hij een veelgevraagd repetitor bij onder andere het Utrechts Studenten Koor en Orkest, Camerata Vocalis en stichting PerSonare.

Als tenorsolist nam Joost in de afgelopen jaren deel aan een aantal muziektheaterproducties bij onder andere Barokopera Amsterdam, The Restoration Company, Holland Opera, Muziektheater Hollands Diep en Vocaal Lab. Bij zijn dramatische coloratuur passen de werken van componisten als Händel en Mozart zeer goed. Ook de grote oratoria staan graag op zijn lessenaar. Joost is ensemblezanger bij Cappella Amsterdam en vormt samen met 3 andere professionele zangers vocaal kwartet BrinCQ.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.joostvanvelzen.com.