Historie


Open Monumentendag 10 september 2022

Alphens Barok Consort & Blokfluitensemble Project Boscoop: Behouwen en Salveren

Zaterdag 10 september 2022 gaf het ABC twee maal een miniconcert ter gelegenheid van Open Monumentendag 2022 in de Oudshoornse Kerk te Alphen aan den Rijn en de H. Johannes de Doperkerk in Boskoop.

De componist Cornelis Boscoop (1525-1573) is van groot belang geweest bij de ontwikkeling van onze grootste Nederlandse componist en orgelspeler Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621).

Joost van Velzen (dirigent) en Henk van der Zanden hebben 8 psalmen omgezet naar een moderne partituur. Het Alphens Barok Consort en het Blokfluitensemble hebben deze stukken ingestudeerd voor 4-stemmig koor en 4-stemmig blokfluit. Zij voeren deze -bijna verloren gegane oud-Nederlandstalige stukken- uit tijdens open monumentendag. Ook zullen zij 3 Franstalige psalmen van J.P. Sweelinck uitvoeren zodat een vergelijk kan worden gemaakt tussen de twee componisten en u mogelijk de invloed van Boscoop als leraar van Sweelinck kunt herkennen in de muziek.

Cornelis Boscoop heeft oorspronkelijk 50 psalmen op muziek gezet en deze laten drukken, eerst in 1562 te Dusseldorf en later in 1568 te Delft. Bijna was dit werk verloren gegaan. Gelukkig vond Max Seiffert de sopraan-, tenor- en baspartij terug in de hof- en staatsbibliotheek te München en de altpartij in de universiteitsbibliotheek van Göttingen. In het jaar 1899 heeft Max Seiffert voor de vereniging van Noord-Nederlandse muziekgeschiedenis deze werken opnieuw uitgegeven, waarbij hij in deze nieuwe uitgave muzieksleutelnotaties gebruikt die nu niet meer gangbaar zijn. 

Concert 21 mei 2022 World Without End

Lang konden we geen concerten geven, het repeteren was soms flink improviseren, maar in mei 2021 konden we eindelijk weer een concert geven. Dit maal in de Maranatha kerk in Alphen a/d Rijn. We hebben gekozen voor een kleine bezetting: een programma met koor, orgel en eigen solisten. Maar ondanks de kleine omvang lieten we een groot scala aan barok- en klassieke componisten laten horen.

Veel van deze werken had het Alphens Barok Consort al in een andere context uitgevoerd. Hierdoor kwamen er veel verschillende talen en stijlen bij elkaar: van Thomas Tallis tot Henry Purcell, van Dieterich Buxtehude tot Michael Haydn en van de Franse protestante werken van Sweelinck tot het katholieke Latijn van Vivaldi.

Muziek die geschreven is in moeilijke tijden van oorlog, ziekte en hongersnood. Muziek die als doel had om hoop en troost te bieden, en die dat nog steeds doet. Muziek voor de eeuwigheid.

9 november 2019 “1689”

Wij brachten 9 november 2019 het concert “1689”. Deze prachtige muziek was te horen in de Oudshoornse Kerk.

Alle werken die toen door het koor en orkest uitgevoerd werden, zijn in verschillende landen gecomponeerd in of rondom het jaartal 1689.

Engelse, Duitse en Franse barokmuziek waren op het programma te vinden. O.a. van componisten als Purcell, Buxtehude, Corelli, Charpentier en Delalande.

Naast ons koor en het gebruikelijke strijkersensemble, kon het publiek ook genieten van de klanken van de klavecimbel, baroktrompetten en pauken.

Dit afwisselende programma gaf een mooi beeld van de muziekwereld aan het eind van de zeventiende eeuw.

Er was bruiloftsmuziek, begrafenismuziek, muziektheater, liturgisch werk, kamermuziek en één van de bekendste triomfmarsen uit de geschiedenis.

24 februari 2019 Cantate 181 Bach

Op 24 februari 2019 heeft het Alphens Barok Consort in de Hooglandse Kerk in Leiden Cantate 181, Leichtgesinnte Flattergeister, gebracht.

Een bijzondere cantate die niet vaak wordt uitgevoerd. Bach componeerde dit werk vlak voordat zijn Johannes Passion voor het eerst zou gaan klinken in 1724. Een cantate zonder koraal, zonder bijbelcitaten, zonder openingskoor. Deze cantate viel ‘in goede aarde’: contrastrijke aria’s en een feestelijk slotkoor met trompet en traverso.

Solisten waren: Maaike Landman (Sopraan), Martine Straesser (Alt), Joost van Velzen (Tenor) en Jan Douwes (Bas)

Eerdere concerten

Regina Vespers

Datum: 14 december 2018

Locatie: Oudshoornse kerk, Alphen aan den Rijn

Dixit Dominus – A. Lotti
Salve Regina – A. Scarlatti
Beatus Vir – C. Monteverdi
Salve, O, Regina – C. Monteverdi
Laetatus sum. – A. Vivaldi
Arrival of the Queen of Sheba – G.F. Händel
Confitebor Tibi – C. Monteverdi
Magnificat – A. Vivaldi

Avondconcert

Datum: 21 april 2018

Locatie: Oudshoornse kerk, Alphen aan den Rijn

Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze – J. Haydn
Meine Seele erhebet den Herren – J.E. Bach
Caligaverunt oculi mei – M. Haydn
Divertimento in F, andante – W.A. Mozart
Es ist nun aus – J.C. Bach
Ave Verum Corpus – W.A. Mozart

Gladness and sadness

Datum: 17 mei 2017

Locatie: Oudshoornse kerk, Alphen aan den Rijn

  • God spake sometime in visions (John Blow) bewerking Joost van Velzen
  • Lord in thy wrath – William Byrd
  • Lord, in Thy Wrath, Rebuke Me Not-  Orlando Gibbons
  • Lord in thy wrath – William Byrd
  • Funeral sentences – Henry Purcell
  • Lord in my wrath – William Byrd
  • Pavane & Gaillard for 6 violins – Orlando Gibbons
  • Lord, how long will thou be angry – Henry Purcell
  • Suite Abdelazer-  muzikaal intermezzo