Historie


De geschiedenis van het Alphens Barok Consort

35 jaar geleden heeft Henk Gijzen het Brederode Consort opgericht; een ensemble met als doel om Barokmuziek zo authentiek mogelijk uit te voeren met koor en orkest. Nadat hij in 2017 genoodzaakt was te stoppen met dirigeren, heeft Joost van Velzen het dirigeerstokje overgenomen. Henk was als oprichter van het koor en bedenker van de naam ‘Brederode Consort’ zo verbonden met deze naam, dat een nieuwe naam voor ons koor en orkest op zijn plaats was.

De doelstelling om Barokmuziek te blijven brengen, is echter gebleven. Niet altijd meer in de authentieke vorm, maar wel als basis voor onze muziekkeuze. De naam Alphens Barok Consort straalt uit wie we zijn en waar we voor staan.

Per jaar worden er twee concerten uitgevoerd: een groot concert met orkest, een kleinere uitvoering onder begeleiding van piano of orgel. De kleinere uitvoering kan ook een cantatedienst zijn, of een samenwerking met andere organisaties of muziekgroepen. Bij de keuze van de muziek voor de uitvoeringen, wordt bewust een afwisseling gemaakt voor het uitvoeren van bekende en minder werken. De uitvoeringen vinden in ieder geval in Alphen plaats, maar daarnaast ook in Leiden of de omgeving van Alphen.